søndag 29. januar 2012

//hvorfor bygges det så mange dårlig byboliger i dag?


Med ujevne mellomrom dukker det opp gode, engasjerende tekster om bolig og by. Denne artikkelen i D2 fra sist desember, må være noe av det grundigste som er skrevet om norsk boligbyggeri de siste årene.

Hvorfor bygges det boliger i dag, som for 20-30 år siden ville vært ansett som langt under minste anstendige standard?

fredag 27. januar 2012

//ut på tur - først til hamar (+video av tomta)

Nå har jeg lagt ut på studieekskursjon! Turen går til Amsterdam og Københanvn, men første stopp på reisen er Hamar, og der har jeg i dag vært i møte med arealplanavdelingen. Her møtte jeg mye engasjement og hadde en interessant samtale om byutvikling, hvordan sentrum kan definere seg i fremtiden og hvilke prosjekter kommunen har gående for tiden. Jeg fikk også sett noen prosjekter som ennå ikke er oppe i dagen, og det er alltid spennende.

Hvis man vil høre og se mer om hva arealplan jobber med, så har de en egen blogg.

Hamar Rådhus, tegnet av Snøhetta.
På Hamar snødde det mye i dag, og prosjekttomta hadde dratt en tykk pudderdyne over seg. I tillegg til å dokumentere byggene rundt tomta ved å fotografere dem, filmet jeg også litt. Så, hvis du vil se hvordan tomta ser ut; værsågod!


onsdag 25. januar 2012

tankenotat: om kjøpesenter og sentrum

Kjøpesentre er forutsigbare. Du vet hva du får - derfor handler du der. Kjøpesentre er et hverdagsfenomen hvor du handler dagligvarer.

Sentrum er annerledes. Sentrums største fordel er mangfold. I sentrum er det rom for det uventede, det spennende og det som er unikt.

Steder vi liker når vi er på ferie i andre land er gjerne slike - med rom for det rare, underfundige, merkelige og bisarre. Vi liker ikke alt, men vi liker utvalget. Det forskjelligartede er sentrums nisje.
- La nå kjøpesentrene få ha det kjedelige og kjedebaserte!

//blogg som arbeidsverktøy

Den siste uken har det ikke kommet noen innlegg på denne siden; delvis fordi jeg har jobbet med "kjedeligere" ting, men også fordi jeg har bygget modell av et utsnitt av Hamar sentrum. Men gledelig nok har ganske mange fattet interesse for prosjektet og siden - mange flere sidevisninger enn forventet, så tidlig i prosessen!

Fremover blir det flere innlegg, også i en ny kategori; tankenotat. Dette er små, kanskje ikke ferdigtenkte, tanker og idéer om alt som har med prosjektet å gjøre. Kanskje gir de mening for flere enn meg, kanskje ikke - vi får se!

Uansett, bloggen/siden vil brukes som en digital arbeidsbok underveis i prosessen, så spør og kommentér gjerne, hvis noe engasjerer eller gjør deg undrende!

torsdag 12. januar 2012

//riksantikvaren og statens vegvesen om byenes rom og plasser

I en kronikk i Aftenposten 11. januar maner Riksantikvar Stig Holme og Vegdirektør Terje Moe Gustavsen til en nasjonal dugnad for våre felles rom og plasser.



"I vårt arbeid med en mer miljøvennlig byutvikling trenger vi å legge stor vekt på gatens og plassens historiske rolle og betydning som offentlighetens arena", skriver de to. Dette er helt i tråd med mine egne tanker rundt hvordan vi bør bo i byene fremover.

Les resten av teksten på aftenposten.no

onsdag 11. januar 2012

mandag 9. januar 2012

//gode spørsmål

David Chipperfield stiller spørsmålet "hvorfor hater alle moderne arkitektur?" i denne forelesningen. Han tar opp temaer som medvirkning, samtale kontra konfrontasjon og hvordan mange bygninger og byer i dag bygges raskt heller enn varig.

Vel verdt å høre på - dette gir grunnlag for diskusjon og samtale!

torsdag 5. januar 2012

//intro til oppgaven



Hamar er en vanlig norsk småby. Med sine drøyt 30 000 innbyggere ligger byen nede ved Mjøsas bredd. En gang kjøpstad og religiøst senter; nå hovedkontor for Norsk Tipping og vertsby for olympiske leker i 1994. 

Som de fleste andre byer i Norge, har Hamar opplevd en stor endring i handlemønsteret i og dermed bruken av sentrum. Omsetningen er nå større ved byens største kjøpesenter enn i sentrum. Denne utviklingen er ikke Hamar alene om.

//siden er under oppretting...

Denne bloggen vil fungere både som et verktøy for min prosess og som en måte for andre å se hvordan prosjektet blir til. I starten av semesteret vil det ikke være så mye innhold på bloggen, men det blir fyldigere etterhvert.


I mellomtiden kan du tenke på det; hva skal vi med sentrum?


Bli med i debatten - si din mening her og nå!